lars_nivbrant_hals

Lars Nivbrants kollegor dokumenterade märkena på hals och ansikte efter attacken. Men Solna tingsrätt bedömde att rodnaden lika gärna kunde bero på upprördhet.

| Foto: Privat
Våld mot lärare

Oro och ilska bland lärare efter friandet av strypanklagad förälder

Föräldern misstänktes ha tagit stryptag och slagit SO-läraren Lars Nivbrant i en betygsdispyt, men friades av tingsrätten. Reaktionerna i Skolsverige är starka.
– Jag blev misshandlad inför fem kollegor i mitt arbetsrum. Det borde vara öppet mål för en åklagare, säger Lars Nivbrant till Skolvärlden.

Lars Nivbrant på Spånga grundskola i Stockholm berättar i Dagens Nyheter att han blev attackerad av pappan till en elev framför ögonen på sina kollegor. Anledningen ska vara att Lars Nivbrant gett pappans son betyget B i religion, medan pappan tycker att han borde få ett A.

Händelsen inträffade för två år sedan, men det är först nu domen kom i Solna tingsrätt. Lars Nivbrant är mer upprörd över domen än skärrad över attacken i sig.

Lars Nivbrant
Lars Nivbrant

– Jag har inte mått dåligt. Jag jobbar på en lugn skola utan våld och betraktar den här personen som någon som har en skruv lös. Men naturligtvis måste rättssystemet stödja oss lärare i vår tjänsteutövning och inte bara släta över, som jag tycker att Solna tingsrätt gjort nu. Betygssättning är myndighetsutövning och vi måste ju få det stöd av samhället som den här utsatta positionen kräver, säger han till Skolvärlden.

Han är bekymrad över att sådana här händelser kan få konsekvenser för hur han och andra lärare jobbar.

– Jag hoppas att det inte har påverkat mitt sätt att undervisa. Men pressen från föräldrar ökar på att ha ännu mer hårdfakta bakom betygssättningen, vilket innebär fler prov, fler läxor, fler förhör. Det är inte bra för undervisningen, säger han.

Skolvärlden har tidigare skrivit om Rebecca Karlsson som blev mordhotad av en förälder. I det fallet dömdes förövaren till fängelse. I det aktuella fallet med Lars Nivbrant har den misstänkta förövaren istället friats i tingsrätten, men domen är överklagad.

Lars Santelius är huvudskyddsombud på Lärarnas Riksförbund Stockholm. Han menar att händelsen påverkar alla lärare, och inte minst det faktum att förövaren friats i första instansen.

Lars Santelius
Lars Santelius

– Det är framför allt fruktansvärt allvarligt för Lars och hans kollegor. Men det skapar också en otrygghet hos andra lärare. De reaktioner jag mött bland våra medlemmar är att det väcker både ilska och obehag. Alla lärare som har jobbat några år kan sätta sig in i den här situationen, för vi har alla någon gång blivit kraftigt ifrågasatta av en förälder. Det är ytterst sällan det går så här långt, men det skapar en osäkerhet, säger han.

En undersökning av Lärarnas Riksförbund 2016 visar att sju av tio lärare utsätts för press av föräldrar, och det gäller framför allt betygsättning. 46 procent av lärarna anger att föräldrar har hotat med någon typ av konsekvenser om de inte får sin vilja igenom, och hela 71 procent svarar att det har skett en ökning.

Lars Santelius menar att det aktuella fallet skapar en känsla av att lärare står rättslösa.

– När lärare drabbas av obehagliga händelser sker det ofta utan vittnen, för att vi jobbar mycket på egen hand. I exemplet med Lars så finns vittnen, men de blir inte betrodda – för att de är kollegor. Rätten menar att man kan ha pratat ihop sig. Att vi lärare automatiskt får vår trovärdighet som vittnen skjutna i sank för att vi är kollegor skapar ju en känsla inför eventuella framtida hädelser att är vi fredlösa.

Det absolut viktigaste i sådana här lägen är enligt honom att skolledningen står upp bakom den utsatta läraren. Rektorn på Spånga grundskola gjorde just det, och polisanmälde händelsen samma kväll.

– Det är A och O för att man ska kunna gå vidare från en sådan här situation, och för att förebygga liknande situationer. För det vanliga med föräldrar som riskerar att bli våldsamma är att det finns en förhistoria av mail och andra kontakter där tonläget succesivt höjs. Där krävs det att en rektor går in och skyddar och säger att ”du ska inte svara på de här mailen, kontakten ska gå via mig”, säger Lars Santelius.

Utöver det tror han att det är svårt att råda bot på problemet med föräldrar som lägger sig i lärares arbete på ett destruktivt sätt och passerar gränser.

– Hur förändrar man människor beteende? Det krävs givetvis att skolledning och lärare tillsammans förmedlar vad som är acceptabel form av kommunikation, och var gränsierna går. Sen tror jag att Stockholms stad är på rätt väg när man vill ta fram en gemensam policy för hur vi ska hantera hot och våld på alla stadens skolor.

Både Lars Nivbrant själv och kammaråklagare Caroline Frohm har överklagat domen till hovrätten. Något datum för den nya rättegången är ännu inte satt.

Lats Nivbrant tycker att en friande dom tyder på att det finns ett glapp mellan krav och uppbackning för lärare.

– Sätter man oss till att betygsätta elever så måste man självklart ocksås stödja oss när vi gör det, och inte bara fega undan, säger han.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm