2020

Minns du det som hände i skolans värld – som inte handlade om corona?

Årskrönika

Minns du allt det där andra som också hände i skolans värld 2020?

Skolvärldens Barometer-redaktör Emil Hedman summerar viktiga – och några mindre viktiga – händelser från det gångna året som INTE har med pandemin att göra.
För att de inte ska falla i glömska, och för att ibland orkar man bara inte med det där c-ordet.

10 januari: Det här var innan pandemin slog till: En vecka efter jullovet var alla elever inte tillbaka från semestern. Riksrevisionen rekommenderar böter. Malin Thunström, rektor på Gruvans skola i Nyköping, suckade uppgivet: ”Det här är återkommande varje termin”.

* * *

13 januari: Mattias Liedholm, dåvarande rektor på Prästmosseskolan i Skurup, blir rikskändis när han bortser från kommunstyrelsens beslut att införa slöjförbud i skolan, med motiveringen att förbudet strider mot lagen.

* * *

17 januari: Donald Trump ändrar på riktlinjerna för skolmaten i amerikanska skolor. Mindre fibrer, frukt och grönt, mer pizza, hamburgare och annan snabbmat är den nya melodin. 

* * *

OBS! Badtunnan på bilden är inte den utpekade i texten.
OBS! Badtunnan på bilden är inte den utpekade i texten. | Foto: Mostphotos

31 januari: Sju fackförbund i Hörby slår larm om att kommunledningen sprider skräck. Det blir startskottet på en följetång av anmälningar, chefsavhopp och myndighetskritik som kulminerar i det ökända nakenbadet på en personalfest och den bristande hanteringen av det, som till slut leder till två toppchefers avsked den 22 oktober.

* * *

13 februari: Forskare på IFAU slår fast att förstelärarreformen gör läraryrket mer attraktivt.

* * *

17 februari: Skolexperten och Skolvärldens bloggare Per Kornhall slår fast att forskarna på IFAU har fel.

* * *

Foto: Shutterstock

1 mars: Ny statistik från Läromedelsföretagen visar att Sverige satsar minst pengar i Norden på läromedel. 

* * *

9 maj: ”Att bli lärare är ingen mänsklig rättighet”. Det slår Kajsa Kettil på Ulricehamns Tidnings fast i en ledartext om att höja kraven till lärarutbildningen.

* * *

15 maj: LR inleder sin första digitala kongress någonsin.

* * *

1 juli: Malmö stads ansökan att få pröva tre terminer får ett nej från Utbildningsdepartementet. Anledningen är att försöket skulle bryta mot skollagen. 

* * *

26 juni: Skolverket hemligstämplar uppgifter om alla skolor och slutar publicera statistik om enskilda skolor. Beslutet är en konsekvens av Statistiska centralbyråns (SCB) nya policy som innebär att uppgifter om friskolors elevsammansättning och betyg omfattas av sekretess. Som en service till våra läsare publicerade Skolvärlden registret som Skolverkets inte längre ansåg sig kunna hålla offentligt.

* * *

3 juli: Högsta domstolen kommer med den prejudicerande, friande, domen i fallet med läraren som lyft en elev ur en soffa. BEO:s linje att ingripandet var en kränkning delas inte av HD.

* * *

Augusti: En Stockholmsskola spontanstartar sin ”internationella profil” och oförberedda mellanstadieelever möts efter sommarlovet av nya lärare som bara pratar engelska. Succén uteblir. Samtidigt visar Skolvärldens granskning att antalet engelskspråkiga skolor ökar i Sverige.

* * *

8 augusti: DN:s ledarredaktion kommer ut som anhängare av en förstatligad skola efter att har läst Jämlikhetskommissionens betänkande.

* * *

7 september: LR:s kongress beslutar att utreda en ny facklig organisering av lärarkåren. Men utredningen ska inte göras tillsammans med Lärarförbundet, som först föreslogs.

* * *

8 september: Lärarförbundet röstar ja till samma sak men utan brasklappar.

* * *

Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson och utbildningsminister Anna Ekström.
Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson och utbildningsminister Anna Ekström.

1 oktober: OECD godkänner Sveriges Pisa-resultat. En stor andel elever exkluderades från kunskapsmätningen Pisa 2018, men trots det får Sveriges process godkänt efter en granskning.

* * *

10 november: Centerpartiets ungdomsförbund återupplivar sin slogan från 2010, ”Fuck facken”, med en bild på Twitter som mystiskt försvinner från kontot samma dag. Men internet glömmer aldrig och här är den: 

* * *

17 november: Förvaltningsrätten dömer att Skurups slöjförbud (se 13 januari) strider mot lagen och därför måste bort. Den vägrande rektorn Mattias Liedholm fick dock lämna sin tjänst redan i april.

* * *

Också 17 november: I Expressen anklagar läraren Filippa Mannerheim i bästa Émile Zola-stil samtliga riksdagspartier för att de bidragit till att förvandla skolan till en ”våt dröm för riskkapitalbolag”. Debatten om vinster i skolan exploderar.

* * *

18 december: Lärarförbundet begär utträde ur TCO.

* * *

22 december: Regeringen och samarbetspartierna tillsätter en utredning om hur ett förstatligande av skolan kan gå till.

* * *

Fotnot: Barometern är en sida som i varje nummer av magasinet Skolvärlden tar upp händelser i skolans värld – stor som smått. Håll utkik efter den i kommande nummer.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm