Nyanlända

Skolan som är nischad på nyanlända

Framtidsgymnasiet, en friskola som tar emot nyanlända i Göteborg, upplever ett hårt tryck. Bara den här veckan börjar 27 nya elever på skolan.

Framtidsgymnasiet har till skillnad från många andra friskolor tagit emot många nyanlända elever.  De har ända sedan 2006 gjort just nyanlända till sin nisch. Då blev också Jörgen Frohm rektor på skolan, skriver Göteborgsposten.

– Vi bestämde oss för att vi ska jobba med dem som behöver skolan mest, säger han till tidningen.

Han säger att andra skolor fokuserar mycket på problem, resultat och ekonomi. På framtidsgymnasiet är det mänskliga värden som är viktigast. På skolan finns det inte något lärarrum, inga särskilda lärartoaletter. Tanken är att lärarna ska fika och äta med eleverna eftersom man anser att det skapar relationer. Sedan Jörgen Frohm blev rektor har skolan vuxit från 90 till 300 elever. Trycket på att ta in nya elever är stort inte minst för att det just nu kommer många nyanlända till Sverige.

– Vi måste göra allt för att lösa den akuta situationen, säger Jörgen Frohm till tidningen.

Muhamed Abdullahi, 20, går andra året på industriprogrammet. Han kom som ensamkommande från Somalia för fem år sedan. Han trivs på Framtidsgymnasiet och berättar att det är en öppen stämning på skolan och att alla hjälper varandra.

– Det kommer många nya nu. Jag försöker hjälpa dem så att de får en bra start. Du kan känna dig trygg här. Du kan lita på andra och vara öppen.

Det är tuffare att jobba med elever som vuxit upp och fått sin skolgång i en svensk förort än en nyanländ flykting, säger Jörgen Frohm.

– De som kommer i dag är det inga problem med. Men vi måste jobba hårt för att de inte ska hamna i utanförskap.

Han säger att många nyanlända – som en stor del av de syrier som kommer nu – har en god skolbakgrund.

– De behöver bara lära sig svenska. Vi har en grupp som kom i april. De går som spjut.

Skolan jobbar hårt med att skapa fasta rutiner. Alla dagar börjar och slutar vid samma klockslag. Det finns inga håltimmar.

Kommentera