rektor_micke
Arbetsmiljö

Stresslösningen: Rektorn tar hand om föräldraskället

Rektorn Mikael Lindberg tar hand om allt skäll från föräldrar som riktas mot skolans lärare.
Arbetsmodellen har gett resultat.
– Det har självklart minskat stressen, säger läraren Julia Söderhäll.

Föräldrar som ringer, mejlar och skickar sms med negativa synpunkter har varit ett växande arbetsmiljöproblem för landets lärare. En undersökning av Lärarnas Riksförbund från i fjol visar att en majoritet av lärarna i grund- och gymnasieskolan utsätts för påtryckningar från elevernas föräldrar – framför allt när det gäller undervisningens upplägg, läxor och betygsättningen.

Men hur kan den dystra trenden vändas? Mikael Lindberg arbetar som skolledare på Storkyrkoskolan och Björngårdsskolan i Stockholms innerstad och han har hittat en arbetsmodell att lösa problemet på sina skolor. Den vårdnadshavare som är arg och behöver skälla på någon – får ringa till honom, det vill säga rektorn, i stället.

– Det är ganska hård arbetsbörda för lärare i skolan i dag, och det blir ett extra lager då om man har vårdnadshavare som ringer in och är väldigt otrevliga. Det påverkar en väldigt negativt, säger han till Skolvärlden.

Mikael Lindberg anser att lärare förtjänar en ömsesidig respekt mellan skolan och hemmet, och klarar man inte av det då som vårdnadshavare får man helt enkelt prata med honom.

Budskapet presenteras till elevernas föräldrar vid varje terminsstart under föräldramötena.

Det har självklart minskat stressen

– Jag sa att jag förväntar mig att man är trevlig och respektfull, och inte skriver det där mejlet klockan 22 när man är förbannad på kvällarna. För det kan förstöra en hel dag för den som läser det på morgonen. Och en lärare behöver inte höra något sådant när man ska prestera inför eleverna. Man får ju inte ha en dålig dag som lärare, säger Mikael Lindberg.

Julia Söderhäll arbetar som lärare på Björngårdsskolan och hon tycker att det har underlättat väldigt mycket genom att rektorn Mikael Lindberg har varit tydlig i dialogen med vårdnadshavare.

– Han har varit hjälpsam och tydlig även med oss pedagoger med hur vi kan hantera samtal som känns mindre roliga och vilka verktyg vi kan ta till vid dessa. Om ett samtal med vårdnadshavare har känts obekvämt att ha själv så ställer han alltid upp och är med på möten eller tar över samtalet helt och hållet, säger hon.

– Det har självklart minskat stressen hos mig som lärare och jag känner mig aldrig ensam med de problem som uppstår, jag vet att jag alltid har rektorer som finns där och ställer upp, så fort det behövs, säger Julia Söderhäll.

Kollegan Sofia Orefelt håller med om att det har blivit bättre på skolan, och menar att antalet arga mejl i inkorgen har minskat.

– Det som jag uppskattar mest är att jag vet att rektor Micke alltid är på min sida oavsett vad mejlet gäller. Är det en mejlkonversation där han är med så är han alltid snabb på att svara på ”de jobbiga mejlen” så att jag som lärare slipper ta det. Är det en mejlkonversation där han inte är med kan jag alltid skicka det vidare till honom eller till någon av de biträdande rektorerna om de är mer insatta i frågan det gäller, säger Sofia Orefelt.

Föräldrar kan komma med en fantastisk konstruktiv kritik och de är ett enormt värde för skolan. Men det är viktigt att det sker på rätt sätt, menar Mikael Lindberg.

– Tryggheten i att man har någon står med lärarna om det skulle hända något gör att stressen har minskat, det är min personliga tanke. Vårt medarbetar-index ligger bland det högsta i stan, och har ökat. Så det här arbetat har onekligen gett resultat. Det är roligt, säger han och fortsätter:

– Under våren var det mindre och mindre sådana här incidenter. Så det verkar ha tagits emot väldigt väl. Jag är grymt imponerad av våra föräldrar.

Borde fler ta efter er arbetsmodell?

– Ja, jag tycker det. Som rektor och ledningsgrupp måste man stå bakom lärare och fritidshemspersonal även när det blåser. Jag tycker att man som rektor har en bättre förutsättning att hantera de här samtalen. Vi är ju ändå ansvariga för arbetsmiljön. Så fler rektorer borde stå upp, säger Mikael Lindberg.

Ryktet om den minskade stressen för lärarna och fritidshemspersonalen på skolorna har spridit sig till andra lärare i regionen. Och under de senaste månaderna har det ramlat in fler läraransökningar på grund av modellen.

– Jag har fått ansökningar från lärare efter att det här spred sig. Fler vill hit på grund av hur vi jobbar, det är så pass lockande i dag. Med tanke på dagens lärarbrist tror jag vi måste tänka mer i de här banorna som skolledare, det tror jag är viktigt. Ingen lärare ska behöva bli utsatt för otrevligheter, säger Mikael Lindberg.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm