Det finns fler åtgärder för att inte stänga skolorna, skriver Douglas Thor, distriktsordförande för Muf i Jönköpings län. Bilden är ett montage.
Extraordinära tider kräver extraordinära åtgärder. Ska Sverige ha både bättre och säkrare undervisning under pandemitiden behöver vi förlänga jullovet, införa krav på munskydd, tvåskift och febertest, skriver Douglas Thor (Muf).
Smittspridningen ökar och högst är smittotalen bland gymnasieungdomar och unga vuxna. Samtidigt vet vi att distansundervisning är förödande för elevers inlärning. Regeringen visar på låg kreativitet när deras enda lösning för säker undervisning är skolstängning. Sverige behöver åtgärder för att kunna bedriva fysisk undervisning utan hög smittorisk.
Gymnasieelever är själva sällan en riskgrupp men via dem ökar den allmänna smittan i landet. Med det i åtanke kan vi anta att vårens stängning av gymnasieskolorna hjälpte till att minska spridningen.
Däremot bedöms effekten för gymnasielevers inlärning ha varit förödande. Det är inte konstigt då digital undervisning på distans saknar viktiga komponenter som krävs för effektiv inlärning och värst slår det mot elever med sämre förutsättningar hemifrån.
När regeringen nu stänger skolorna innebär det att tusentals ungdomar får försämrade framtidschanser. Därför bör skolstängning undvikas i högsta möjliga mån. Trots detta är regeringens åtgärd för att minska risken för smittspridning skolstängning. Det går självklart inte ta bort all risk med öppna skolor men det finns flera åtgärder för att minska den.
Regeringens verktygslåda mot smittorisk i skolan kan inte bara innehålla skolstängning. För att undvika att behöva stänga skolor och övergå till ineffektiv distansundervisning behöver riskminimerande åtgärder vidtas. Extraordinära tider kräver extraordinära åtgärder. Ska Sverige ha både bättre och säkrare undervisning under pandemitiden behöver vi förlänga jullovet, införa krav på munskydd, tvåskift och febertest.
Douglas Thor, distriktsordförande för Moderata ungdomsförbundet i Jönköpings län