korridor

Allt fler kommuner övergår till distansundervisning på högstadiet från och med nästa vecka.

| Foto: Shutterstock
Corona

Grundskoledirektören bekräftar: Högstadiet övergår till distans

Stockholms grundskoledirektör bekräftar för Skolvärlden att högstadiet övergår till distansundervisning från måndag.
–Vi följer smittskyddsläkarens rekommendation, säger grundskoledirektör Lee Orberson till Skolvärlden.

Under fredagen rekommenderade smittskyddsläkaren i Region Stockholm att länets högstadieskolor från och med måndag övergår till distansundervisning.

– Vi måste kraftfullt minska våra kontakter. Men det räcker inte bara med distansundervisning. Jag vill också trycka på hur viktigt det är att begränsa sina sociala kontakter till några få personer även på fritiden, säger Region Stockholms smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund i ett pressmeddelande.

Lee Orberson.
Lee Orberson. | Foto: Pressbild

Lee Orberson, Stockholms stads grundskoledirektör, säger till Skolvärlden att staden tänker följa smittskyddsläkarens rekommendation.

– Från och med måndag övergår årskurs 7–9 till distans- eller fjärrundervisning fram till terminsavslutningen den 18:e december.

Ragnar Sjölander, ordförande för LR i Stockholm, menar att distansundervisning på högstadiet borde ha införts samtidigt som på gymnasiet.

– Den absoluta merparten av eleverna på högstadiet klarar av distansundervisning. En stor del av högstadieklasserna har dessutom redan till viss del haft distansundervisning.

Det handlar om ganska få dagar med tanke på att terminen snart är slut. Spelar det någon roll?

– Varje dag man kan minska smittspridningen är en bra dag. Det är nu också viktigt att lärarna själva får avgöra varifrån de bedriver distansundervisningen. Om de bedömer att de kan sköta den från annan plats än skolan ska de också få göra det. Samma sak gäller för möten. De ska de också kunna ha via nätet och inte tvingas in till skolan för att träffas i trånga utrymmen.

–  I det här läget är det nödvändigt att prioritera det som är nödvändigt och det är undervisningen. Många möten som hålls av tradition kan ställas in.

Region Stockholms smittskyddsläkare rekommenderar ”starkt” att alla arbetsgivare erbjuder och uppmanar sin personal till distansarbete så långt det överhuvudtaget är möjligt.

Kommer lärarna få arbeta var de vill, exempelvis hemifrån?

– Det är upp till varje skola att avgöra hur man organiserar fjärr- och distansundervisningen. Det kan också se olika ut beroende på vilken skola det är och hur den lokala kontexten ser ut. Det är en mängd olika faktorer som spelar in, säger Lee Orberson.

I flera kommuner och regioner runt om i Sverige har högstadieskolor redan övergått till distansundervisning eller är på väg att göra det.

Ett exempel är Lund och skolorna Nyvångskolan och Fäladsgården.

– Det är exceptionellt hög frånvaro bland lärare i våra skolor som gör att vi idag har fattat ett beslut om att ställa om till fjärrundervisning på två av våra högstadieskolor. Vi måste alla hjälpas åt och Lunds kommun förbereder nu för att snabbt kunna ställa om till fjärrundervisning på fler skolor om det krävs, säger Mia Honeth (L), ordförande i barn- och skolnämnden i Lunds kommun.

En annan kommun där eleverna på kommunala högstadier från och med måndag undervisas på distans är Norrtälje.

– Det här är en tuff utmaning för både elever och lärare, men vi har varit förberedda på en sådan här situation. Vi har dessutom bara en vecka kvar av terminen och elever och lärare har klarat av de viktigaste delarna av terminens undervisning. Vi kommer klara den sista veckan på ett bra sätt även digitalt, säger Jenny Nordström, förvaltningsdirektör för barn- och utbildningskontoret.

Åsa Fahlén, LR:s ordförande.
Åsa Fahlén, LR:s ordförande.

Åsa Fahlén, förbundsordförande för Lärarnas Riksförbund, säger till TT:

– Det låter som att det är det enda rätta i det här läget, säger hon. Däremot kommer det här att ställa till det för lärarna. Det är inte lätt att bara ställa om till distansundervisning från en dag till en annan.

Vad betyder det här för lärare som ännu inte satt betygen för höstterminen?

– Alltså vi är i en pandemi. Många har säkert underlag så att det går att sätta betyg medan andra kanske är i behov av en planerad examination nästa vecka som kanske inte går att genomföra. Det borde gå ut riktlinjer så att man kan vänta lite med betygsättningen i sådana fall. Den tilltron måste man ha till lärarna, säger Åsa Fahlén.

Statsepidemiolog Anders Tegnell betecknar rekommendationen från Stockholms smittskyddsläkare som rimlig med tanke på läget i regionen.

– Det här är en relativt rimlig åtgärd som kan ge effekt och inte minst kan det ge en rätt stark signaleffekt så att alla förstår att det är besvärligt i Stockholm, säger Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten till nyhetsbyrån TT.

För drygt en vecka sedan rekommenderade Folkhälsmyndigheten att landets gymnasieskolor övergår till fjärr- och distansundervisning.

– Syftet är att ytterligare minska trängseln i samhället och i kollektivtrafiken, säger generaldirektör Johan Carlson.

Kommentera