debatt_

”Att vi lärare skulle få möjlighet att skydda oss i befintlig skolmiljö kommer med största sannolikhet inte att ske fortsatt heller”, skriver läraren Heidi Henftling.

| Foto: Privat, Shuttersock.com
Debatt

”God fortsättning”, kära kollega

"Snart är det dags igen för en ny termin där du kära kollega förväntas ställa upp igen. Utan applåder, visir, skyddsutrustning eller vaccin ska både du och jag stå där framför klasserna nästa vecka i trånga lokaler vars ventilation varierar påtagligt", skriver läraren Heidi Henftling.

Jag vill börja med att rikta varm omtanke till dig som arbetar som lärare, resurs eller annan form av elevnära anställning inom grundskolan. Även om ingen annan har uttryckt det under 2020: Du är värd en stor eloge. Tack. Din insats för sveriges ungdomar är verkligen fantastisk.

Under året har vi lärare och personal fått en rejäl kompetensutveckling i den senaste arbetsmetodiken som vi uppenbarligen kommer att ha stor nytta av även under kommande vårtermin: Verklighetsfrånvänt och flexibelt förhållningssätt. Blunda för den hemska verklighet som finns utanför skolporten och glöm för allt i världen inte att helt ställa om perspektivet när du lämnar jobbet. Främst för att inte förarga dina medmänniskor. För hur kan vi vara så egoistiska att vi bara glömmer bort oss ibland?

Snart är det dags igen för en ny termin där du kära kollega förväntas ställa upp igen. Utan applåder, visir, skyddsutrustning eller vaccin ska både du och jag stå där framför klasserna nästa vecka i trånga lokaler vars ventilation varierar påtagligt. Det bästa råd jag har att ge dig är att fortsätta låtsas som om pandemin helt enkelt inte angår oss. Visst ska vi tvätta händerna och hålla avstånd under möten men vi har vad gäller klassrum, matsalar och korridorer ju tränat i ett år på det bekymmerslösa förhållningssätt, så de av oss som ännu inte har fått antikroppar lär ju nästan ha vanan inne. Någon plan för pandemin och som skydd för oss i skolan finns helt enkelt inte. Det gäller bara att “hålla ut”. 

Att viruset tycks ha muterat och blivit ännu mer smittsamt nu ska du inte heller bry dig om. Med lite tur blir du vaccinerad redan innan midsommar. Att andra länder i EU har lärare som högt prioriterad grupp för vaccination är inte heller vårt problem då de svenska experterna också i denna angelägenhet valt sin egen väg. Du ska bara lyssna på experterna och då de svenska. Håll ut och håll med annars är det lätt hänt att ses som en självlärd källkritisk google tyckare – trots att WHO uttryckt precis samma sak.  

Att gymnasieskolorna strax efter skolavslutningen fick veta att de kommer att fortsätta fjärrundervisning, för att “de skulle ha tid att förbereda undervisningen ordentligt” ska du heller inte tänka på. Men du måste faktiskt vara flexibel: Det kan hända att du liksom oss i Stockholmsregionen blir kontaktad sent på fredag eftermiddag när du står med kappan på dig i lärarrummet redo för helgen för att ändra hela din planering redan till måndag morgon. Se det från den ljusa sidan: Du slipper iallafall de nationella proven. Det är ju om inte annat bra för Skolverkets personal. 

Att vi lärare skulle få möjlighet att skydda oss i befintlig skolmiljö kommer med största sannolikhet inte att ske fortsatt heller. Som vi konstaterade redan i mars och som regeringen upptäckte under senhösten: Skolan var inte byggt för pandemier. Det gick så som många av oss lärare befarat. Det visade sig att FHM hade fel om att grundskolan var en säker arbetsplats och veckorna innan jul kunde det statistiskt påvisas att 40% av smittspridningen fanns i grundskolorna.

Men trots att det fortfarande inte finns någon som helst plan för pandemi-hantering som verkligen fungerar för grundskolan: Misströsta icke. Vi är många som redan har insjuknat så flockimmunitet kan ju faktiskt ha hunnit utvecklats. Och om du bara håller i, (andan) och skyndar dig fram genom skolkorridorerna så kan det hända att du åtminstone har en god chans att du klarar dig hela vägen fram till påska.

Med glimten i ögat önskar jag dig god ny termin och nytt år. 

Heidi Henftling, Legitimerad lärare Annerstaskolan i Huddinge och lokalombud för Lärarnas Riksförbund. 

  • Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Skolvärlden.
Kommentera