asa_fahlen_utan_flarp

”Rekommendationen betyder att många lärare drar en lättnadens suck”, säger Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas Riksförbund.

| Foto: Linda Broström
Corona

LR om nya riktlinjer: Mindre oro men ökad arbetsbelastning

Symptomfria barn i för- och grundskola ska stanna hemma om någon i familjen har konstaterad covid-19, enligt FHM:s nya rekommendationer. Detta innebär mindre oro men mer press för lärare.
– Med fler elever hemma blir det tuffare för lärarna, säger Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas Riksförbund.

 

Folkhälsomyndighetens förändrade rekommendationer innebär att även symtomfria barn i för- och grundskola ska stanna hemma om någon i familjen har konstaterad covid-19. Folkhälsomyndigheten har tidigare rekommenderat att äldre elever såsom gymnasieelever bör vara hemma om konstaterad smitta finns i hemmet. De nya riktlinjerna börjar gälla från och med 1 december.  

I ett pressmeddelande skriver Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten att ”Förändringen syftar till att skapa lugn och arbetsro, och till att möjliggöra att fokus läggs på det pedagogiska arbetet i skolan. Vi hoppas att rekommendationen kan stilla den oro som vi vet att många lärare och annan personal har känt kring att ta emot barn med covid-19 hos någon i hemmet”.

Utbildningsministern Anna Ekström (S) presenterade Folkhälsomyndighetens beslut om riktlinjer under tisdagen. Hon uppmanar alla i verksamheten att ta sitt ansvar och menar att skolpersonalen måste skyddas under pandemin.

– Det här är en viktig förändring som kommer betyda en större tydlighet i skolan, sa Anna Ekström vid presskonferensen.

Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas Riksförbund, är positiv till att folkhälsomyndigheten ändrar sina rekommendationer. Hon berättar att det finns många medlemmar som är oroliga för smittspridningen och menar att den oron nu kommer minska.

– Rekommendationen betyder att många lärare drar en lättnadens suck. Många har varit oroliga för att bli smittade efter att ha träffat elever som har covid-smittade i familjen hemma, Åsa Fahlén, ordförande LR.

Det finns en stor risk för ökad arbetsbelastning

Men den nya rekommendationen betyder också att fler elever kommer studera hemifrån, något som Åsa Fahlén menar kan göra arbetsbelastningen tyngre för lärarna.

– Redan idag ställs krav att man ska undervisa de elever som befinner sig i skolan samtidigt som eleverna hemifrån ska hänga med. När flera elever är hemma så ökar de kraven. Det finns en stor risk för ökad arbetsbelastning som drabbar en redan hårt ansatt lärarkår. Jag pratar med kollegor och de är trötta. Med fler elever hemma blir det tuffare, säger hon.

Åsa Fahlén fortsätter:

– Men man ska också se det ur samhällsperspektiv. Det är svårt för yngre elever att studera själva hemma. Det kommer ställa till att föräldrar måste vara hemma med sina barn, men ska vi kunna ha skolorna öppna är det viktigt att lärarna känner sig trygga. Även om elever inte blir sjuka ser vi att lärarna blir smittade, säger hon.

En annan oro som Åsa Fahlén hör från lärarna är elevernas kunskapstapp om pandemin pågår under våren. Lärarnas Riksförbund gjorde en undersökning om vad pandemin hade för effekter redan i våras som visade att man inte alltid hann med och fick gå fortare fram i undervisningen.

– I vår kommer vi ha nästan ett och ett halvt år bakom oss av pandemiskola. Hur kommer ytterligare en till två terminer att påverka den kunskap eleverna ska ha? Det kommer bli tufft. I våras när man skulle sätta betyg hade man ändå majoriteten av läsåret bakom sig utan pandemi men hur blir det nu? Hur får man de kunskaper som behövs för att klara skolan? Det sätter en enorm press både på lärare och elever, säger hon.

Att man inte kan tala om för varje enskild skola att följa riktlinjerna är oacceptabelt enligt Åsa Fahlén.

– Anna Ekström går ut och säger vissa saker men det är inte hon som bestämmer över de enskilda kommunerna. Det är tydligt i debatten att det höjs röster om en central styrning i dessa frågor, säger hon.

Det är respektlöst att man ska dubbel och trippelarbeta och vara i skolan mer än som behövs

Åsa Fahlén tror att fler lärare kommer känna sig tryggare med de nya riktlinjerna, men samtidigt menar hon att många av de oroliga är i riskgrupp och bör därför ha rätt att arbeta hemifrån.

– Jag tror lärare kommer känna sig tryggare men samtidigt har de oroliga ofta varit lärare eller studie- och yrkesvägledare som finner sig i riskgrupp, och de ska inte behöva gå till jobb överhuvudtaget. Det gäller också vägen till jobbet som är en risk. Man träffar många människor och elever, det är många kontaktytor. Kanske har man en sjukskrivning bakom sig och riskerar att gå in i den igen. Det kan bli fullkomligt katastrofalt, säger Åsa Fahlén.

Hon fortsätter:

– Även ramtid är ett problem. Att man är tvungen att vara i skolan när man inte har undervisning, och att man har arbetslagsmöten i samma rum. Redan före rekommendationen om åtta personer har man rekommenderat folk att jobba hemma så mycket man kan. Men inte inom skolan och det är under all kritik. Lärare tar sitt ansvar för man vet hur viktigt det är. Men då måste man också behandlas med respekt och då är det respektlöst att man ska dubbel och trippelarbeta och vara i skolan mer än som behövs, säger hon. 

Borde de nya riktlinjerna kommit tidigare?


– Det är jättesvårt att veta. Hela tiden ska man väga för och nackdelar mot varandra. Vi vet nackdelarna med att eleverna inte får gå i skolan och nackdelen är större ju yngre barnen är. Men hur mycket barn smittar har varit omdiskuterat. Man har kommit fram till att barn trots allt smittar och om man har någon som är smittad hemma tycker jag det är rimligt att man är hemma som elev. Man ska kunna gå till sitt arbete och känna sig trygg. Det är naturligtvis den viktigaste frågan för oss som fackförbund, säger hon.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm