miljopartiet

Isabella Lövin (Mp) premiärtalade i Almedalen.

| Foto: Marcus Johnson, Leanderfotograf
Almedalstalet

Isabella Lövin lämnade skolan utanför premiärtalet

Miljöpartiets nya språkrör premiärtalade i Almedalen. Isabella Lövin framhöll Sverige som föredöme i världen, men skolfrågor fanns överhuvudtaget inte med i hennes manus.

miljopartiet_publik
Skolan i Isabella Lövins tal

Tid åt skolfrågor: 0.

Punchline: ”Vårt ledarskap är viktigt”.

Publik: 1 800.

Läs hela talet här.

Isabella Lövin tal kunde inte kontrastera Jimmie Åkesson (SD) mer från kvällen innan.

I motsats till SD-ledaren påminde språkröret publiken om hur bra vi har det i Sverige och förstärkte budskapet med att berätta om en rad framgångar som Sverige och dess nya regering har haft, både nationellt och internationellt.  

Brexit är bekymmersamt, framhöll hon, men Miljöpartiet som tidigare varit Sveriges mest EU-fientliga parti, tar nu i stället strid mot dem som säger att EU ska ha mindre makt.

– Det är livsfarligt att göra EU till en slagpåse. EU skulle snarare behöva visa rött kort när vissa medlemsländer tummar på rättsstatens principer, menade Isabella Lövin med adress till populister till höger och vänster.

Störst applåder fick språkröret när hon framhöll att Sverige bedriver en feministisk utrikespolitik och att landet är en humanitär stormakt och ett föredöme, något som hon har sett bevis på i sin roll som minister för internationellt utvecklingssamarbete. Under talet använde hon inte mindre än åtta varianter av ”Världen tittar på Sverige”.

I övrigt ägnade Isabella Lövin mycket tid åt att förklara Miljöpartiets roll i regeringssamarbetet och varför partiet tvingats kompromissa på område efter område. Att partiets nya språkrör är pragmatiker snarare än en visionär blev allt tydligare ju längre in talet Lövin kom. Hårt arbete och kompromisser är framgångskonceptet, slog hon fast.

– Vad Sverige behöver är ledare som är beredda att lägga ner plakaten och förenklingarna och göra det som är bäst för landet. Steg för steg. Reform för reform. Tillsammans.

I det sammanhanget betonade Isabella Lövin klimatfrågan och behovet av att stoppa klimatförändringarna. Hon räknade upp en rad landvinningar som regeringen nått på miljöområdet.

Den enda gången hon nämnde skola och utbildning gällde ett besök hos somaliska flyktingbarn i Kenya som i blå Unicef-tröjor skanderade en ramsa om utbildning: Education, education, education. Brings development generation, after generation, after generation.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm