vansterpartiet

Jonas Sjöstedt (V) talade i Almedalen.

| Foto: Marcus Johnson, Leanderfotograf
Almedalstalet

Sjöstedt bröt mönstret – men skolan fick inte plats

Skolan fick inget utrymme i Jonas Sjöstedts Almedalstal, som bland annat handlade om ojämlikhet, återinförd förmögenhetsskatt och behovet av ett nytt pensionssystem.

vansterpartiet_publik
Skolan i Jonas Sjöstedts tal

Tid åt skolfrågor: 0

Punchline: ”För oss är det tydligt att de rika är underbeskattade”.

Publik: 600.

Läs hela talet här.

För första gången under politikerveckan i Almedalen var det möjligt att få en sittplats inför talet. Den glesa publiken värmdes med allsång av trubaduren James Hollingworth som bland annat sjöng klassikern ”Älgarna demonstrerar”, till stor glädje för majoriteten av publiken i den övre medelåldern.

Jonas Sjöstedt inledde med Vänsterpartiets paradfråga, sex timmars arbetsdag, och tog upp flera exempel på företag och organisationer som infört kortare arbetstid till fromma för arbetstagarna. En stor sak i talet var vänsterns nya flört med äldre kvinnor, särskilt de med låga pensioner.

– Vi kan inte ha ett system som fortsätter att missgynna kvinnor och arbetare. Det är djupt ovärdigt. Vi kräver ett nytt pensionssystem.

Han fortsatte med att ta åt sig äran av de tio extra miljarder som ska gå till offentliga sektorn nästa år.  

– Vänstermiljarderna till välfärden är snart på väg ut i kommuner och landsting. Det blir satsningar på skolan, vården och omsorgen. Steg för steg gör Vänsterpartiet Sverige till ett bättre land att leva i, hävdade Jonas Sjöstedt.

Mer skola än så blev det inte i vänsterledarens tal och mycket av de efterföljande kommentarerna kring talet handlade snarare om allt det som Jonas Sjöstedt inte tog upp. Till skillnad från alla andra partiledare berörde han inte Brexit, inte heller frågan om ökande antal anmälningar om sexuella ofredanden på konserter och festivaler. Och inte ett ord om migrationspolitiken.

Jonas Sjöstedt kritiserade självklart högern i svensk politik, men också Socialdemokraterna och Miljöpartiet där han med en metafor drog ner kvällens största applåd:

– Socialdemokraterna är som ett gammalt ånglokomotiv. De har tjänat väl och under många år dragit Sverige mot rättvisa och jämlikhet. Men tiderna förändras. I dag är det inte ånglokomotiv som man hoppas på om man vill framåt. Och Miljöpartiet, det är väl de som står där bak och skyfflar kol, förklarade partiledaren.

Kommentera