Annons
Varken den öppna grundskolan eller den stängda gymnasieskolan är sig lik. Foto: Shutterstock

Corona-enkät: Så påverkas lärarna i fem kommuner

Publicerad 25 mars 2020

Relaterat

Teknikstrul, oro för elever som behöver stöd och funderingar kring betyg och bedömning. Det är några av de saker som lärarna brottas med just nu.

Grundskolan har rekordhög frånvaro av såväl elever som lärare och gymnasieskolan gick över till distansundervisning för ungefär en vecka sedan.

Skolvärlden gjorde en rundringning till lärare runt om i landet för en lägesrapport. Hur påverkas de av den extraordinära situationen, och vilket stöd får de av huvudmännen?

Anne-Catherine Ernehall, gymnasielärare i svenska och engelska, vice kommunombud LR Göteborg:

De duktiga eleverna funkar ju alltid

Anne-Catherine Ernehall– Det ser lite olika ut på olika skolor, men det finns tydliga och klara direktiv från förvaltningen. Det är för tidigt att säga nu hur det går i längden, men vi gör vårt bästa och det går hyfsat bra. Sen finns det en allmän oro. För sådant som att ta sig till jobbet med kollektivtrafik till exempel, säger Anne-Catherine Ernehall.

Hur går det med distansundervisningen på gymnasiet?

– Just nu säger alla att det som man kan råda över själv – planering och undervisning – fungerar bra. Men vi har haft tekniska problem med överbelastning av plattformen.

Hon berättar att kommunförvaltningen var ute snabbt när rekommendationen från regeringen kom på tisdagen för en dryg vecka sedan.

– Vi kallades till ett möte på tisdagseftermiddagen där vi fick klart för oss att lektionerna övergick till distans. Sen fick vi onsdagen och torsdagen på oss att förbereda lektioner och även själva få lite snabblektioner i digitala verktyg. Från fredagen var det undervisning enligt schema. Vi följer schemat som det ser ut och eleverna vet att det ska vara på plats.

Anne-Catherine Ernehall säger att det finns två huvudsakliga orosmoln för gymnasielärarna i Göteborg: Att de tekniska systemen ska överbelastas (igen), och hur det ska bli med de elever som riskerar att inte uppnå målen eller som har mycket frånvaro sedan tidigare.

– Det finns en viss oro för att man inte kan hjälpa alla att nå målen. De duktiga eleverna funkar ju alltid. Men så finns de elever som behöver mer stöttning, det är där det är svårt. Det är för tidigt att säga nu hur det går, men vi gör vårt bästa. Vi är verkligen i början av detta så vi får väl se hur det går. Det lär väl hålla på ett tag, säger hon.

 

Ragnar Sjölander, gymnasielärare i engelska och svenska, ordförande för LR Stockholm:

Ragnar SjölanderDet går inte att hålla samma kvalitet

– Alla kommunala grundskolor är fortfarande igång. Det är hög frånvaro bland eleverna och detsamma gäller den pedagogiska personalen. Det är väl kanske en tredjedel på vissa skolor som är borta och vi märker att våra medlemmar är väldigt hårt ansträngda av situationen. Men i stort sett pågår undervisningen enligt planen, säger Ragnar Sjölander.

– Sedan finns det en beredskap för om skolstängning på grundskolan skulle bli aktuell. Då är tanken att det ska finnas en så kallad ”krisskola” i varje stadsdel för de elever som behöver tillsyn.

Hur ser beredskapen och stödet från huvudmannen ut?

– Det är delegerat ner på skolnivå och rektor att göra riskbedömningar och anpassa verksamheterna. Det skickas ju inte ut några extra resurser eller personer som kan hjälpa till på skolorna. Min uppfattning är att det är en väldigt ansträngd situation för de som fortfarande är igång i grundskolan.

Samma dag som Skolvärlden ringer upp så har det fattats beslut att modersmålslärarna i Stockholm, på både grundskolan gymnasiet, får arbeta på distans.

– Det fanns en stor oro bland många av våra medlemmar för att åka runt på så många skolor som de har – de kan ju handla om upp till tio skolor på en vecka. Facket har varit pådrivande i det beslutet, säger Ragnar Sjölander.

Hur ser det ut med distansundervisningen på gymnasiet?

– Det är ett tekniksprång som har skett här. När det väl bestämdes så satte vi oss ner i engelsklärargruppen och gick igenom de verktyg som finns i Stockholms skolplattform. Lärare som hade större erfarenhet tipsade andra kollegor och sedan var det i stort sett dags att köra igång dagen därpå.

– Jag är väldigt imponerad över hur lärare så snabbt kan ställa om. Sedan är det så att många är överens om att man måste sänka tempot, omfattningen och därmed kvaliteten i undervisningen. Det går inte att hålla samma kvalitet som i den reguljära undervisningen. Det finns en stor oro för att de elever som behöver ordning och reda och en undervisning med tydliga ramar ramlar mellan stolarna i det här systemet. Där har alla skolledningar i gymnasiet uppmanat att fånga upp de eleverna. De kan ju faktiskt komma till skolan fortande och få undervisning där.

 

Thomas Ekholm, gymnasielärare i svenska, engelska och it-pedagogik, kommunombud, Skellefteå:

Det finns planer för vilka stadier man ska prioritera

Thomas Ekholm– Stödet från kommunen har varit helt okej. Det finns kanaler med information så att det ska bli tydligt och de försöker komma med information en gång om dagen, så att vi får en kontinuerlig uppdatering och inte att varje chef ska säga olika saker. Det är tacksamt. Nu prioriterar vi helt enkelt eleverna och försöker göra så bra vi kan i undervisningen, säger Thomas Ekholm.

Hur har det fungerat att ställa om till distansundervisning på gymnasiet?

– Det har fungerat ganska bra. Vi valde att vänta lite grann och gick inte över direkt utan i måndags. Så förra veckan jobbade vi ganska mycket med eleverna, vi övade och försökte göra dem bekväma, och vi fick tid att förbereda oss genom att ställa frågor till tekniker och andra kunniga. Det var jätteskönt.

Finns det en beredskap i kommunen för om grundskolan också ska stängas?

– Ja, nu inventerar de till exempel vad det finns för digitala möjligheter hemma. Det finns planer för vilka stadier man ska prioritera. Man har sagt att även vi på gymnasiet ska göra registerutdrag hos polisen för att vi eventuellt ska kunna jobba på lägre stadier. Blir det så att samhället stänger ned ännu mer så måste vi först och främst säkra för förskola och lägre åldrar, de som har ett större behov av tillsyn än äldre eleverna har.

Hur ser det ut i grundskolan nu, är många borta?

– Vecka 11 och 12 var det ganska många borta, men nu vecka 13 nu är det ungefär som en vinterkräksjuka i frånvaro. Så det är lite lugnare, men de har varit tydliga med att man ska stanna hemma om man har symtom.

 

Catherine Sonesson, kommunombud LR Karlstad:

Alla elever inte har lika lätt att ta till sig distansundervisning

Catherine Sonesson– Kommunen har faktiskt varit helt fantastiska i det här. De har gjort utbildningspaket på ett dygn, över natten, till oss som jobbar i grundskolan, och vi har haft två studiedagar. Ett jättebra material för hur detta ska gå till. Vi är på väldigt olika nivåer när det kommer till vår digitalisering, dels mellan individer och skolor. Jag är imponerad när det kommer till kringinformation, att planer är i ordning, att det finns en krishantering och kommunikation med facket. Jag har varit i kontakt med andra i landet, och det verkar vara väldigt varierande hur det har gått till.

Då verkar det som att det finns en beredskap för om även grundskolan skulle stängas?

– Ja, vi är färdiga. Vi kan köra i morgon om det krävs.

Hur ser det ut i grundskolan nu, är många borta?

– Det är förvånansvärt många på plats. Förra veckan hade vi tio till fjorton stycken i varje klass som var borta, alltså ganska många. På skolan där jag jobbar var drygt 150 av 500 elever sjukskrivna, men nu ser det bättre ut. Det känns nästan lite positivt, mitt i allt elände. Men vi hoppas och tror att man kommer att hålla skolorna öppna så länge som möjligt, och bestämmer man någonting annat så är vi beredda, så känns det.

Hur har det fungerat att ställa om till distansundervisning på gymnasiet?

– Hittills förvånansvärt bra faktiskt. Vi hade ett system som strulade lite, men nu har vi gått över till Teams och då fungerar det bättre. Men det är klart att alla elever inte har lika lätt att ta till sig distansundervisning, så där finns en oro, att de som är i behov av extra stöttning ska hamna efter.

Vad går beredskapen ut på?

– Dels har vi genomgått utbildning för att handhava själva systemet. Sen har vi kört live med elever och låtsats att de är hemma och att lärarna är i skolan. Vi har alltså hunnit prova lite light, och vi är redo. Sedan har vi också en beredskap för hur vi ska göra med eleverna i grundskolan som inte kommer fixa detta själva, och då tänker jag på de som har diagnoser och stora behov av stöttning. De måste vi kanske ta till skolan ändå. Det är ju specialpedagoger och andra som sitter i våra elevhälsoteam som har hand om det, men jag vet att det finns listor på vilka elever i varje klass som är i riskzonen för att inte klara av distansundervisning. Så man är förberedd.

 

Catharina Niwhede, kommunombud LR Malmö:

Något speciellt stöd kan jag inte säga att vi har fått

Catharina Niwhede– Våra lärare verkar vara väldigt digitala måste jag säga. Det verkar som att omställningen till distansundervisning på gymnasiet fungerar hyfsat bra, men sen tycker de inte att det blir samma kvalitet, för det personliga mötet är ju mycket viktigt. Men det rullar på. Vissa jobbar dock lite för mycket och är väldigt ambitiösa nu när arbetstiden blir helt gränslös, då man inte går till jobbet och går hem på samma sätt. Men vi har bra rektorer som säger att lärarna ska ta det lugn och inte vara överambitiösa.

Hur har stödet från kommunen fungerat?

– Det är bara en vecka sedan vi gick över till digitalt. Vi fackliga har diskuterat om vi inte skulle ta och be om att få paus för att utvärdera hur lärarna har det. Något speciellt stöd kan jag inte säga att vi har fått, utan det är de digitala verktyg som redan finns. De verktygen har ju lärarna använt tidigare också som ett stöd till elever som är sjuka till exempel. Då lägger man alltid ut lektionsplanering och läxor. Så jag kan inte påstå att våra medlemmar har fått något speciellt stöd.

Finns det en beredskap i kommunen för om grundskolan också ska stängas?

– Det som är sagt är att om man måste stänga grundskolor så kommer man hålla fem grundskolor öppna i fem skolområden. Det gäller f-3 och fritids, och sen är årskurs 9 prioriterat. Man kommer att ha kvar en skola i varje område, och det handlar om barn till de föräldrar som har viktiga samhällsfunktioner. Lärare ska också rapportera in hur de ligger till i det digitala arbetet.

Hur ser det ut i grundskolan nu, är många borta?

– På vissa grundskolor har vi tjugo lärare som är borta och det är många barn som hålls hemma. Det är ganska tomt.

Facebook-kommentarer

MER PÅ SKOLVÄRLDEN.SE
Annons
Annons

LR: Låt lärare i riskgrupp stanna hemma utan att straffas ekonomiskt

Coronaviruset

Det är orimligt att friska lärare i riskgrupp tvingas sjukskriva sig för att undvika smitta, menar facket.

Annons
Debatt

”Risk för ökat hemmasittande om gränsen suddas ut”

Distansundervisning

I morgon behövs en stor dos eftertanke, skriver läraren Sophie Zail.

Kommentera

Facket sågar karensförslaget: ”Riskerar hamna i svekdebatt”

Politik

LR underkänner den föreslagna ersättningsnivån för karensavdragen.

Annons
Annons

Kongressen blir digital – delar skjuts upp till hösten

Kongress

Lärarnas Riksförbunds kongress i maj kommer att ske digitalt.

Annons

Lärare i riskgrupper tvingas åka till jobbet

Coronaviruset

I Göteborg tillåts inte lärare som tillhör riskgrupper för Covid-19 att jobba hemifrån – trots att de undervisar på distans.

Lärare vädjar om att få undervisa hemifrån – stoppas av kommunen

Corona

I Lund ska alla friska gymnasielärare distansundervisa på plats i skolan. Det har fått lärare och fack att ilskna till.

Här tillåter kommunen lärarna att arbeta hemifrån

Coronaviruset

I Linköping rekommenderas alla gymnasielärare som har möjlighet att undervisa hemifrån.

Facklig kritik: Lärare riskerar att omplaceras utanför skolan

Kollektivavtal

Lärarnas Riksförbund kritiserar SKR:s tolkning: ”Vi är djupt oense”.

Ledarskap

”Om fokus ligger på allt som inte fungerar försvinner ledarskapet”

Debatt

Framtidens skola, respekten för lärarnas profession och allas integritet grundar sig i ledarskapet, menar idrottsläraren Ola Frykman.

Kommentera
Coronaviruset

Betygsforskaren: Så påverkar corona kunskapsinlärningen

Corona

”Om situationen kvarstår till sommaren så kommer det bli tufft att bedöma eleverna lika rättvist”, säger Christian Lundahl, professor i pedagogik vid Örebro universitet.

Uppdaterad: Frågor och svar om corona för dig som lärare

Fackligt

Vad händer om din skola stänger? Vilka ersättningar kan du få?

LR: Nya förbudet bör få konsekvenser för skolan

Coronaviruset

Regeringen förbjuder folksamlingar på fler än 50 personer.
– Det här måste påverka hur huvudmännen organiserar skolan, säger LR:s ordförande Åsa Fahlén.

Är det rimligt att vår verksamhet ska rulla på som vanligt?

Blogg

”Kan vi förväntas hålla igång alla delar av skolverksamheten samtidigt som de som jobbar där inte kan vara på plats?”, frågar sig Karin Boberg.

Distansundervisning: Risk för förlorad termin

Coronaviruset

Elever som saknar språket och digital teknik kan halka ännu längre efter.
– Det riskerar att bli en förlorad termin, säger ämnesläraren Jörgen Krüsell.

Gymnasielärare välkomnar sistaårseleverna tillbaka

Corona

”Det jag och mina lärarkollegor behöver är en tydlighet och förutsägbarhet”, säger gymnasieläraren Robin Smith.

SPSM: Så når du elever i behov av stöd på distans

Corona

Här är SPSM-rådgivarens råd för att lyckas med distansundervisningen för utsatta elever. 

Nationella prov

Trots lärarnas vädjan – frisläpper inte fler nationella prov

Bedömning

Skolverket försöker däremot göra proven som inte omfattas av sekretess mer lättillgängliga.

Beskedet: Därför ställer Skolverket in alla nationella prov

Nationella prov

”Vi ser en väldigt stor osäkerhet kring hur den här våren kommer att fortlöpa.”

Debatt

”BEO är inte det största problemet med Skolinspektionen”

Debatt

”Det är orimligt att vi har en Skolinspektion som ger föreläggande om vite när skolan saknar grundläggande förutsättningar för sitt uppdrag”, skriver rektor Linnea Lindquist och läraren Fredrik Lundin.

Kommentera
Dokument

Lärare på sociala medier – en helt ny värld: ”Måste få ha lite eget liv också”

Sociala medier

Lärare är en av de yrkesgrupper som varit snabbast med att anamma sociala medier som arbetsverktyg. Skolvärlden djupdök i vad det betyder för yrkesrollen. 

Moderna språk

Han kämpar för att stoppa motvinden för moderna språk

Moderna språk

Kent Fredholm, gymnasielärare i italienska, är bekymrad över de moderna språkens ställning.
– Vi kämpar i motvind, säger han.

5 000 kr i löneskillnad mellan skolor i samma kommun

Lön

Lojala, erfarna och välutbildade lärare i utsatta områden ska premieras lönemässigt. Trots det skiljer det 5 000 kronor mellan två skolor i Malmö.

Forskarlarm: Nya kursplanen hotar drabba utsatta elever

Kursplaner

De nya kursplanerna hotar drabba elever med läs- och skrivsvårigheter hårt i framtiden. Det slår en rad olika professorer fast och riktar skarp kritik mot Skolverket.

Nya siffror: Tre av tio grundskolelärare obehöriga

Behörighet

Andelen behöriga lärare i grundskolan sjunker, visar Skolverkets statistik.

4 förslag – så ska läromedel bli mer likvärdiga

Debatt

Sverige behöver en ny läromedelsstrategi. Det här är Rolf Ekelunds förslag för en likvärdig skola.

Kommentera
Debatt

”SVA-ämnet räddar elever och svensklärare”

Debatt

”Vi måste måna om SVA-ämnet, våra svensklärare och våra elever”, skriver Ida Caesar, ämneslärarstudent.

Kommentera
Blogg

Per Kornhall: Kommunala lärare och skolmänniskor ska vara stolta

Blogg

I en ny analys av svenska Pisa-resultat kommer tre OECD-analytiker fram till följande om Sverige.

”10-årig grundskola kan ha ett högt pris”

Blogg

”Är förskoleklass och nioårig grundskola bättre för barnen? Forskning visar motsatsen”. Åsa Morberg bloggar om regeringens utredning kring tioårig grundskola.

Beslut: Arbetsmiljöverket ger facket rätt efter kränkningarna

Arbetsmiljö 

Kommunledningen måste komma tillrätta med mobbning och kränkningar, slår Arbetsmiljöverket fast.

Hot och våld

10 förslag: Så ska tryggheten öka i skolan

Politik

Liberalerna presenterar tio åtgärder för ökad trygghet i skolan.

Debatt

”Erbjud tvåspårig grundskola i utsatta områden”

Debatt

”För barnens del handlar det i första hand om att få tillgång till det språkliga verktyget för att fullt ut kunna följa undervisningen”, skriver debattören Hans Luthman.  

Kommentera
Arbetsmiljö

Färre anmälningar till Skolinspektionen – så ser det ut i din kommun

Nya siffror

Första gången sedan myndigheten skapades som antalet minskar.

Debatt

”Backa från kravet om betyg från årskus 4”

Debatt

Försöksverksamheten med betyg från årskurs 4 byggs ut från och med höstterminen 2020. ”Än finns tid att ändra sig. Det är inte försent för Liberalerna att lyssna på skolvärlden och forskningen”, skriver Linus Sköld (S).

Kommentera
Pysparagrafen

Experterna: Så pyser du rätt vid betygssättning

Pysparagrafen

Handen på hjärtat, har du koll på undantagsbestämmelsen? 

Intervju

Fridolins nya liv som lärare: ”Ringrostigt”

Intervju

Så ser Gustav Fridolins nya liv som lärare ut. ”Det var lite ringrostigt i början”, säger han när Skolvärlden hälsar på som första media.

Slöjförbudet: Skurup JK-anmäls för hantering av rektor

Skolstyrning

Samtliga rektorer i Skurup säger nej till att genomföra kommunstyrelsens slöjförbud, och juridiska bedömare ger dem rätt.

Skolmiljoner gick till hyra för tomma lokaler

Fackligt

Stockholm stad har betalat flera miljoner kronor för en lokal som står tom sedan 2015. 

Blogg

Mikael Bruér: ”Allting går att sälja med mördande reklam”

Blogg

Mikael Bruér bloggar om lärare på sociala medier.

Arbetsmiljö

Efter Hörbykaoset – 21 fackförbund protesterar mot kommunledningen

Arbetsmiljö

Efter den kraftiga kritiken mot kommunledningen i Hörby backas nu de lokala facken upp av 21 fackförbund.

Läromedel

Nya siffror: Sverige satsar minst pengar i Norden på läromedel

Läromedel

Sverige lägger i snitt 650 kronor på läromedel per elev – vilket är minst i hela Norden.

Hot och våld

Lärare vill ha resurser – inte fler lagar om trygghet och studiero

Blogg

Har lärarna verkligen efterfrågat ytterligare riktlinjer? frågar sig Åsa Morberg.

Tuffare trygghetsregler: ”Lärare ska inte vara rädda”

Arbetsmiljö

Mobilförbud, porrstopp och fler avstängda elever. Det är några av punkterna i regeringens utredning om trygghet och studiero.

Forskaren om trygghetsutspelet: ”Våldet har inte eskalerat”

Trygghet

Regeringen har tillsatt en utredning om trygghet och studiero i skolan. Men pedagogikprofessor Johannes Lunneblad tror inte att större befogenheter är vad lärarna eftersöker.

Rebecca hotades till livet av förälder

Hot mot lärare

Rebecca Karlsson gjorde en orosanmälan och blev mordhotad av den utpekade föräldern. 
– Som lärare har jag en skyldighet att göra det, säger hon till Skolvärlden.

13 ordningsfrågor – det här får och måste du göra

Lista

Vad får och måste lärare göra för att stoppa ett slagsmål mellan elever? LR:s chefsjurist Kristina Rollbäck reder ut vad som gäller.

Arbetsmiljö

Efter arbetsmiljölarmet – hårt kritiserad skola ska rivas

Arbetsmiljö

Nu evakueras skolan och politikerna vill att byggnaden rivs.

Fjärr- och distansundervisning

Fjärrundervisning ska tillåtas i fler ämnen

Regeringsbeslut

Nu kommer fler elever kunna få utbildning på distans.

”Listan på reformer som vill väl men som försämrat skolan kan göras lång”

Debatt

Gymnasieläraren Peter Dahlgren är kritisk till regeringens beslut kring fjärr- och distansundervisning.

Kommentera

Skolverket: ”Det ska inte ersätta reguljär undervisning”

Fjärr- och distansundervisning

En möjlighet för fler elever att få behöriga lärare, menar myndigheten.

Eva har en arbetsplats – men lektion på fyra orter

Reportage

Hur är det att undervisa elever som inte befinner sig fysiskt framför dig?

skolsegregation

Lärarfacken: Förbjud kötid för att få in elever på friskolor

Friskolor

Lärarfacken vill ändra antagningen till friskolor genom att ta bort kötid som urvalskriterium.

Lärarassistenter

Skolverket: Här är 6 områden där lärarassistenter kan avlasta lärare

Utredning

”Tanken är att lärare ska använda sin tid till det som verksamheten behöver.”

Forskning: Så påverkas lärarna av lärarassistenter

Avlastning

Mindre psykiskt ansträngande – men lika mycket att göra.

Blogg

David Haas: Vad bestämmer en lärares status?

Blogg

”För mig är läraryrket ett statusyrke, oavsett vilka ämnen du har eller i vilken skolform du undervisar.”

Debatt

”Rör inte min yrkesstolthet”

Debatt

”Vårt bästa härligaste arbete blir inte mer attraktivt på arbetsmarknaden när tryggheten urholkas och vi låter kränkningskulturen segra”, skriver läraren Ellinor Lundsten.

Kommentera
Sociala medier

Yrkesetiska rådet om sociala medier: ”Lärare bör tänka efter en extra gång”

Etik

Lärare som använder sin lärarroll i kommersiella syften riskerar att skada hela yrkeskåren, menar rådet.

Lärarledarskap

Regeringen ser över timplanerna – elevens val kan försvinna helt

Timplaner

Regeringen ger Skolverket i uppdrag att se över timplanerna för grundskolan.

Granskning: Skolornas lokalkris

Sju av tio kommuner är i akut behov av nya skollokaler

Skolornas lokalkris

Under de kommande fem åren behöver sju av tio kommuner nya skollokaler, bland annat för att klara växande elevkullar. Det visar en ny undersökning av Skolvärlden.

Fackets kamp ledde till en ny idrottshall

Skolornas lokalkris

Efter flera år av diskussioner och ihärdigt fackligt arbete fick Lerbäckskolan i Lund till slut en ny idrottshall som invigdes för bara några veckor sedan.

De drabbades av näsblod och hudsprickor i skolans miljö

Skolornas lokalkris

Elever, lärare och annan personal på Svartedalsskolan på Hisingen i Göteborg drabbas återkommande av bland annat onormal trötthet, näsblod och sprickor i huden.

Studie- och yrkesvägledning

Så skapades syv-lyftet på Gotland

SYV

Projektet ”Kompetenta Gotland” har som mål att höja utbildningsnivån på ön.
– Jag kan se början på en förändring och en samsyn, säger Susanne Svensson, studie- och yrkesvägledare.

NO och matematik

Här sköter studenter mattehjälpen för att minska avhoppen

SI-pass

Under ledning av högskolestudenter får gymnasieelever diskutera kniviga problem. Samtalen sker under friare former än på de vanliga lektionerna.

Så fungerar SI-pass: ”Dominoeffekt ända ner i grundskolan”

SI-pass

Nu ska modellen med SI-pass spridas till över 30 kommuner i sydligaste Sverige. 

Varannan ämneslärarutbildning brister – Ma och Sv värst

Granskning

Nästan hälften av landets ämneslärarutbildningar har kvalitetsbrister, visar Universitetskanslersämbetets nya utvärdering.

Debatt

”Vem är ’skolan’ i medias rapportering?”

Debatt

”I de flesta människors ögon är ’skolan’ lärare, men det är viktigt att vi pratar om rätt saker”, skriver läraren Karin Herlitz.

Kommentera
Arbetsmiljö

Efter kränkningarna – facken anmäler Hörby till Arbetsmiljöverket

Arbetsmiljö

Facken köper inte kommunens svar på kritik om kränkningar och skräckvälde.

Kommunledningen sprider skräck i Hörby – ”Folk är rädda”

Arbetsmiljö

Mobbning och kränkningar sprids från kommunledningen ut i verksamheterna i Hörby kommun, enligt sju fackliga organisationer som slår larm.

Kongressen 2020

Här är förbundsstyrelsens alla förslag till kongressen

Kongressen 2020

LR:s ordförande Åsa Fahlén summerar varje enskild proposition.

Forskning

Forskning: Rektorer tvingas nedprioritera likabehandlingsarbetet

Forskning

”Det saknas förutsättningar”, säger forskaren Greta Lindberg.

Slöjförbud i skolan

Skolverket: Inte tillåtet med slöjförbud i skolan

Politik

Enligt Skolverkets bedömning är det inte tillåtet att förbjuda skolelever att bära slöja.

Nedskärningar

”Det talas inte klarspråk – när blev en nedskärning en anpassning?”

Blogg

 Får man inte säga nedskärningar i skolan längre?, undrar David Haas.

Lärare inför egen Lex Maria efter sparkrav

Nedskärningar

Lärarnas svar på kommunens nya nedskärningsbudget: Vi anmäler skolan varje gång brist på resurser leder till att elever inte får hjälp.

Rättsprocess

Kritiserade friskolan tvingas stänga

Dom

Förvaltningsrätten går på Skolinspektionens linje när det gäller Elma school.

Prickad huvudman fortsätter driva skola – i decennier

Rättsprocess

Skolinspektionen vill stänga skolan men ägaren driver den vidare – trots 20 år av anmälningar, betalningsförelägganden och indragna tillstånd.

Lärare fick inte ut lön från kritiserade skolan: ”Horribelt”

Stockholm

Flera lärare har haft problem med att få ut sina löner, enligt Lärarnas Riksförbund.

Blogg

Att hantera ”efter lovet-dilemmat”

Blogg

”Ska vi på måndagen efter ett lov köra på som vanligt – eller behövs det en bufferttimme eller två för att väcka alla till skolvardagen igen?”, frågar sig Karin Boberg.

Debatt

”Varför sparka på svängdörrar när det finns betongväggar?”

Debatt

”Någonting behöver vridas om ordentligt, något som gör att vågen vänder, och det är inte mer lokala pengar som är den kortsiktiga lösningen”, skriver Jens S West.

Kommentera

Ny forskning: Förstelärare gör läraryrket mer attraktivt

Utvärdering

Lägre personalomsättning på skolor som har förstelärare, visar forskning från IFAU.

Kommun backar från kritiserat komvux-besked: ”Stor facklig seger”

Komvux

Ville ta bort klassrumsundervisningen – nu tar Härnösands kommun ett omtag efter stark kritik.

Lärarlyftet förlängs: öppnar för fler med behörighet

Nytt beslut

Lärarlyftet ska ge ämnesbehörighet även i ämnen där läraren inte undervisar. Beslutet välkomnas av LR.

Debatt

”Betyg måste kunna överklagas – under ordnade former”

Debatt

”Möjligheten att överklaga sina betyg skulle frånta föräldrar skälen att försöka utöva påtryckningar på lärarna i frågan om deras betygssättning”, skriver debattörerna.

Kommentera
Arbetsmiljö

De tog krafttag för arbetsmiljön – nu vill lärarna stanna

Arbetsmiljö

Genom ett systematiskt arbetsmiljöarbete lyckades ledningen och personalen tillsammans förbättra både stämning, arbetstider och lokaler. 

Politik

”Era förslag löser inte segregationen, Liberalerna”

Debatt

”Det vi behöver är inte fler förslag från er politiker”, skriver Linnea Lindquist, rektor i Hammarkullen.

Kommentera

Förstatligande och högre lärarlön ska få ordning på utsatta skolor

Politik

Statlig styrning och mer pengar ska få ordning på de mest utsatta skolorna och locka fler behöriga lärare, enligt Liberalernas nya förslag.

Arbetsmiljö

Lärare och elever sjuka – rivningsmärkt skola drivs vidare

Arbetsmiljö

Akuta astmabesvär, sårig hud och rinnande ögon.

Lön

Ny lönestatistik: Lägsta utveckling för lärare på flera år

Lön

”Det är oroväckande”, säger LR:s ordförande Åsa Fahlén.

Granskning tystnadskultur

Granskning: Varannan lärare är tyst av rädsla för att straffas

Granskning

Enligt varannan tillfrågad lärare råder det en tystnadskultur inom den svenska skolan. Fyra av tio lärare uppger att de har straffats efter att ha framfört kritik mot verksamheten.

Före detta läraren skriver själv: ”Den som är kritisk ställs i skamvrån”

Krönika

Före detta läraren Mikael Bruér skriver själv om svårigheten att stå upp för sina åsiker utan att bli åsidosatt och bortvald.

Juristen: Det här gäller om yttrandefrihet på skolor

Juridik

Offentligt anställda lärare har en mycket långtgående yttrandefrihet, säger Matteus Canevall som är förbundsjurist på LR.

Läraren Gunilla: ”Vi får inte kritisera i sociala medier”

Tystnadskultur

Den som kritiserar nedskärningar inom skolan kan bli inkallad till högre chef för ”håll käften-samtal”, berättar läraren Gunilla.

Debattera på Skolvärlden

Debatt: Så gör du

Här finns all info för dig som vill skriva en debattartikel i Skolvärlden.

Annons
Skolvärlden: Ny i yrket

Nyexaminerad

Här hittar du läsning särskilt utvald för lärare och studie- och yrkesvägledare som är nya ute i arbetslivet, eller som fortfarande studerar.

Annons
Betyg & bedömning

Samlat

Här hittar du artiklar som berör betyg och bedömning.

Annons