johan_falk_0

Johan Falk har skapat en webbplats där skolpersonal kan samla och dela digitala resurser med varandra.

| Foto: Shutterstock/Skolverket/Magnus Glans
Digitalt

Hans samlingssida kan hjälpa lärare med distansundervisning

Johan Falk, undervisningsråd på Skolverket, hjälper på sin fritid lärare som tvingas undervisa på distans på grund av coronaviruset.
Han har skapat en resursportal på nätet där lärare kan dela med sig av material till varandra.
– Att kunna hjälpa till i den här svåra situationen tycker jag är bra, säger han.

Andra sajter med tips i coronatider
  • Skolahemma är en tät samverkan mellan myndigheter, SKR, forskare, företag, Utbildningsradion med flera med syftet att åstadkomma en samlingsplats för information och hjälpmedel.
  • Sara Bruuns klassrum är engelskläraren Sara Bruuns egen bloggsida där hon har samlat läromedel och andra webbsidor som nu släppts fria för användning vid en eventuell stängning av skolor.
  • Mia Kempe, lärare och ämnesspanare för LR delar i sitt senaste blogginlägg med sig av tips på förberedelser som du som lärare kan göra om det blir aktuellt med distansundervisning.

Över hela landet har tusentals lärare tvingats till att undervisa på distans för att hindra coronavirusets framfart.

Tidigare i veckan kom regeringsbeskedet att elever på Sveriges gymnasieskolor, högskolor och universitet bör studera hemifrån, vilket har lett till stora utmaningar och en ovanlig situation för många av landets lärare.

Johan Falk, undervisningsråd på Skolverket och tidigare gymnasielärare i matematik och fysik, såg att det fanns ett stort behov av att stötta och assistera lärarkåren i coronakrisen.

Därför valde han att skapa en webbplats där skolpersonal kan samla och dela digitala resurser med varandra för att underlätta fjärr- och distansundervisningen när många skolor stänger.

– Jag ville skapa ett smidigare sätt för lärare att dela resurser med varandra. Även om det sedan tidigare finns många initiativ inom lärarkåren online, vilket är väldigt bra, så är det inget av dessa där man kan samla alla resurser tillsammans och där man kan betygsätta och söka på ett bra vis, säger Johan Falk.

Jag blev förvånad över att jag inte hade hittat någonting liknande i Sverige.

Webbplatsen är gjord för att kunna länka till stora som små digitala resurser. Det kan vara allt mellan information om hur lagstiftningen ser ut kring fjärrundervisning och checklistor för huvudmän till diskussionsmaterial för elever i årskurs fem och tips på matteappar. 

Vad var det som fick dig att vilja skapa det här på din fritid?

– Jag bryr mig mycket om skola och utbildning. Nu har lärare, skola och elever hamnat i en extrem situation på kort tid. Att kunna hjälpa till litegrann i den svåra situationen tycker jag är bra. 

Johan Falk berättar att han till en början var tveksam till att starta webbplatsen, då det redan finns en del initiativ på nätet.

– Men jag blev förvånad över att jag inte hade hittat någonting liknande i Sverige. Det här existerar redan internationellt, i Storbritannien finns det en liknande webbplats vet jag, men den är mycket mer låst och på engelska. Det viktigaste just nu är att vi samlar alla insatser på en och samma plats än att dela upp det på många små.

Varför är det viktigt att hjälpas åt över gränserna på nätet?

– Det är alltid viktigt. Nu är det extra viktigt för att behovet har blivit så mycket större. Vi har många lärare som har ställts inför nya utmaningar. Med hjälp av olika digitala resurser är det nu möjligt att ta del av andra lärares genomgångar eller bra temauppgifter. Vi har inte längre klassrumsväggarna som gränser längre.

Vad är nästa steg för sajten?

– Jag lyssnar in vad användare säger saknas. Jag får input hela tiden från skickliga lärare som kommer med tips på sajtförbättringar. Så sajten växer och blir bättre hela tiden. Jag blev kontaktad av en person på högskolan nyligen som efterfrågade en liknande portal för deras område, så efter det samtalet har jag utvidgat så att man enkelt kan märka upp resurser för sådant som har med högskoleundervisning att göra också.

Det låter som ett heltidsjobb att hålla igång det här projektet – hur hinner du med allt?

– Jag är gammal webbutvecklare och själva tekniken är inte så svår egentligen. Styrkan ligger i att lärare själva nu kan logga in med ett användarnamn och lägga till resurser i databasen. Tanken är att det ska byggas upp tillsammans – annars är det inte så mycket bättre än de andra samlingarna som finns.

Här hittar du webbplatsen: https://dev-skolresurser.pantheonsite.io/

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm